Menja amb bastonets, menja conscient

D’ençà que vaig anar a la Xina, menjar amb bastonets s’ha convertit per mi en una pràctica, no diària, però sí habitual.

Al nostre planeta existeixen tres civilitzacions: la de la forquilla, la dels bastonets i la dels dits. Utilitzar bastonets en lloc de forquilla i ganivet a la taula revela una diferència entre la cuina oriental i occidental.

bastonets i mà

Els bastonets són d’origen xinès, i s’utilitzen amb normalitat a la Xina, Corea, el Japó, Vietnam i Tailàndia. Es fabriquen amb diferents materials. Els més habituals són de bambú, però poden ser de materials diversos com marfil, metall, ambre, os, fusta i plata. Els reis i emperadors xinesos menjaven amb palets de plata, per detectar el verí dels plats que consumien, ja que en contacte amb la plata feia reacció i es tornava negra.

antic dinar xinès

En aquestes cultures orientals, es considera de molt mala educació que els bastonets entrin encontacte amb la boca. Tampoc es poden clavar a l’arròs ni deixar-los creuats al plat.

Per impedir el contagi de malalties a través dels bastonets, o que aquests no es netegin bé i quedin bruts, s’estan utilitzant cada vegada més els bastonets d’un sol ús. Però cal destacar el seu gran impacte mediambiental, ja que la seva fabricació està causant una gran desforestació al nord de la Xina.

Utilitzar els bastonets no és fàcil, però com gairebé tot en aquesta vida és qüestió de pràctica. És important que el menjar estigui tallat en llonzes o trossets; és a dir, que es prepari per tal que sigui fàcil portar-lo a la boca amb només dos bastonets.

wok

Però què té d’especial i per què val la pena intentar-ho?

Fer servir els bastonets per als nostres àpats fa que ens enfrontem d’una altra manera al menjar, amb una altra actitud. Fa que mengem amb més calma i contemplació, masteguem millor i amb més consciència, i no ingerim més del necessari. D’aquesta manera, donem temps al cervell per rebre els senyals de la sacietat, que s’activen al cap de 20 minuts d’haver començat a menjar. Menjar amb bastonets també ajudarà a una millor digestió, ja que aquest procés comença ja a la boca. Per aquest motiu, els nutricionistes sempre remarquem la importància de mastegar bé abans d’ingerir els aliments. Un altre dels avantatges que té menjar amb bastonets és que part del greix queda al plat i, per tant, no l’ingerim.

cicle mindfoodness

D’altra banda, menjar amb aquesta actitud va bastant lligat a la nova tendència del mindfulness, o consciència plena, una pràctica que quan es trasllada al menjar s’anomena mindfoodness. I s’ha posat tan de moda que fins i tot s’ha publicat un llibre titulat La dieta de los palillos!

En definitiva, us animo a utilitzar algun cop aquests senzills estris, ja que és una bona experiència en tots els sentits. Encara que cal tenir una mica de paciència, també pot ser una bona excusa per exercitar-la!

sopar oriental

Bon profit!

 

10 pensaments a “Menja amb bastonets, menja conscient

  1. Albert & Sonia

    Hola Mireia!

    Molt bon article! Ens ha agradat molt ja que nosaltres portem quasi 5 mesos de viatge menjant amb bastonets i hem notat justament el que expliques. A més és tot un art! Com muntar en bicicleta, un cop s’aprén ja no s’oblida ;)

    Sort!

    Albert & Sonia

    Respon
    1. Mireia Autor de l'entrada

      Albert! Sònia! Quina alegria rebre notícies vostres! Ja fa 5 mesos que esteu per l’Àsia? Bé, ja em fareu una masterclass doncs! ;) Disfruteu parella!

      Respon
  2. Sònia

    Un article molt interessant!
    És veritat que quan mengem sense consciència ingerim una quantitat de menjar molt més gran, i després és quan venen els mals de panxa, els remordiments per menjar massa…
    No m’havia parat a pensar que una bona manera d’evitar-ho podria ser al intentar menjar amb bastons. D’aquesta manera et fa estar més conscient a l’hora de menjar, ja que necessites concentra-te en agafar el menjar del plat. Ja ho provarem doncs :)
    Així doncs, hi han altres tècniques o maneres per a menjar amb més consciència?

    Respon
    1. Mireia Autor de l'entrada

      Gràcies Sònia! Ja et dedicaré un article amb informació ampliada sobre el tema, ja que avui en dia es fa cada vegada més necessari, amb el ritme de vida que portem. ;)

      Respon

Respon a Eva Gómez Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>